Mulanya disini

bagaimana harus bermula...diam sajekah..senyum sajekah..buat derkk sajekah...kata org bila dah melangkah usah undur semula...teruskan langkah anda..disitulah mulanya.....

Dolu2kan... kita pernah temankan kwn kita n obernitelah kat rmh dia sbb hubi dia pegi otstesen...pengpagi sblum pg keja tu..sementara b'siap2 cantek2kan diri..akakni sambil ke dapo..stret..stret...kita tgk jek..apa yg dia godak2..blender2...owh..rupa2nya buat kek sipang (kek pisang)..cepak..cepus..dah siap..potong2 buat sarapan n bwk bekal pegi keja..time tu kita respek giles2 kat akk tu..kagum tahap cincak terpandang mengkarung yg bole tukar kaler2 tu.....


 

kek pisang mable


 
Pendekkan cite yg x brp nak panjangni..ms kita blk kg...kita pun apa lg kengkunun tunjuklah bakat n skill akak tu (sblum tu siap bwk buku 555 salin resepi)..street..street guna blender yg mak kisar lada tu buat blender pisang...tapi blender tu kita dah cuci bersih2lah dulu.... dgn semangat berkubar2 ni dgn ala2 kerek sekali...adik2 kita dah beratur bwk piring kat dpan oven...hahhahaha...(yg ni kita saje tambah)..15 min...30min...45min...1 jam..1jam 30 min....laaaaa...apesallah kekni x msk2 ni..yg peliknya nape pisang, telur, tepung x bersatu...kan dah kata bersatu kita teguh..bercerai kek pisang kita x jadi...agaknya time tu dorg gaduh kot...alasan yg baik kita bgtau kat adik2....kesian adik2 kita...mak kita geleng2 kepala jek...kita terus bg ayam kita makan..ayam pon x nak makan..kerek betul ayam time tu...kita balas dendam kat ayam2 tu..kita tangkap n sembelih buat rendang time raya....itulah saper suruh karek sgt....


 

belah dlm keknya


 
sejak menjak tu...kita pon dah x delah nak pegang2 n teringin walau sesekali kurasa teringin..dah xde dah...dah mcm kena badi kek pisang....walau ramai yg kata x sshlah buat kek ni... godak2 humban dlm loyang bako siap...tp kita langsung x terguda....biarlah kita bikin sekut2 raya yg kecik2 cenonet2 sampai biru mata hitamku..sbb sekutni mcmanapun mesti jadiklah.......kan...betul x? walau baling kat dinding..dinding retak seribu..xpe kita rela......



muffin pisang kegemaran ibuku



Tapi....segalanya berubah.............bila, dimana, bagaimana.......tubikontiniuw

3 comments:

  1. continue cepat tau,tak sabau ni.

    ReplyDelete
  2. apa la lili.....citer x abis.....apa2 pun akk punpenggemar muffin pisang yg marbeles tu.

    ReplyDelete
  3. hehhehehe..lili baru bermula...kena satu2 x blehlah terjah..tunggu sambungannya nnt... :)

    ReplyDelete